Ramozek ... ať se cítí lépe

Ramozek - filosofie

Věřím, že každý kůň, dostane-li k tomu příležitost, je více než ochotný spolupracovat a může se stát svému jezdci nejlepším přítelem. Tato víra mě vedla k zamyšlení, proč se nám často zdá, že opak je pravdou. Tak postupně vznikl obor somatopsychologie, který se z pohledu veterináře, trenéra a chiropraktika zabývá tím, proč kůň nechce a nebo nemůže spolupracovat.

Svou praxi jsem pojmenovala RAMOZEK, jako vzdání holdu svému prvnímu koni za to, že je. Písmena v jeho jméně jsou zároveň prvními písmeny pilířů mojí současné práce.

Radost - Antistresové Masáže - Optimalizace Zdraví - Efektivní Komunikace

Radost Život je jedno velké dobrodružství. Když ráno vstáváte, když jdete večer spát, nešťastně šťastné okamžiky, pokud je prožíváte, ne jen přežíváte. (Gabrielle Harris, Touching animal soul) Koně si zaslouží, abyste je prožívali, vnímali, abyste měli radost, když s nimi jste, abyste byli vděční za to, co vám kůň nabízí - byť ''jen'' to, že vás zrovna neshodí. Přístup ke koni je jednou z nejdůležitějších věcí v jezdectví vůbec.

Antistresové masáže Nejčastější příčinou problémů u koní je strach - strach způsobující stres, zlobu, napětí, bolest, nemoci. Aby se kůň nebál, musíme mu pomoci najít sebevědomí a získat jeho důvěru v člověka, v lidské chování, v dotyky. A dotyky, které léčí, zbavují bolesti, uklidňují, ale i obyčejné dotyky z lásky a z radosti si snadno získají místo v srdci koně. Jezdectví jakožto kontaktní sport, se bez vzájemných dotyků neobejde.

Optimalizace zdraví Koně trpí mlčky; a počáteční, bohužel někdy i pokročilá stádia mnohých nemocí se neprojevují ničím jiným, než změnou chování koně, zhoršenou trénovatelností, či neposlušností. Je na nás, abychom měli otevřenou mysl, snažili se najít příčinu a koně netrestali. Věřím, že každý kůň, dostane-li k tomu příležitost, je více než ochotný spolupracovat a může se stát svému jezdci nejlepším přítelem. Zdraví je pro to nezbytné.

Efektivní komunikace Oddělení je jen iluze (David Mitchell, Cloud Atlas), přesto chvíli trvá, než jezdec a kůň dosáhnou jezdecké harmonie, kdy se pohybují, jako kdyby byli jeden. Vnímají jeden druhého, rytmus srdce, myšlenku, hloubku dechu, okamžik. Nejprve se ale musí naučit spolu komunikovat, vytvořit jazyk, kterému oba rozumí. Komunikace je zásadní.